Hoe kun je cybercrime voorkomen?

Wanneer je het slachtoffer word van een cybercrimineel, dan is dat erg vervelend. Cybercriminelen kunnen je opgelicht hebben, maar ook is het mogelijk dat persoonlijke informatie gestolen is. Jaarlijks worden er alleen in Nederland al miljoenen mensen het slachtoffer van cybercriminelen. Het grootste deel gaat om oplichting, maar ook zijn er veel mensen die gehackt worden. Het internet is erg handig, maar je kunt zeer snel het slachtoffer worden van cybercrime. Het is daarom erg belangrijk om te weten hoe je cybercrime kunt voorkomen, maar ook wat je moet doen als je het slachtoffer bent geworden!

Klik niet zomaar op linkjes 

Als je een Microsoft Windows 10 Home besturingssysteem op je computer geïnstalleerd hebt staan, dan is de kans ook erg groot dat je gebruik maakt van Outlook. Wanneer je een e-mail binnen krijgt, dan krijg je daar een melding van in het scherm. Het is erg belangrijk om te weten dat je nooit zomaar op een link moet klikken als je deze krijgt van een onbekende afzender. Deze link kan verwijzen naar een website waar malware op staat en het is goed mogelijk dat je computer hierdoor besmet raakt. Malware moet je altijd zien te voorkomen, want het is een van de zwaarste vormen van cybercrime. 

Schaf een antivirus pakket aan 

Er zijn helaas maar erg weinig mensen in Nederland die hun online veiligheid serieus nemen. Dat is dan ook precies de reden waarom er maar erg weinig mensen zijn die gebruik maken van een antivirusscanner. Dit is erg onhandig, want een antivirusscanner kan niet alleen virussen voorkomen, maar kan ook voorkomen dat je slachtoffer word van phishing. Een antivirusscanner zoals Avast Antivirus kijkt constant met jou mee om te kijken of cybercriminelen jou in het vizier hebben. Mocht dat zo zijn, dan grijpt de virusscanner ook direct in. 

Download geen illegale programma’s 

Software kan ontzettend duur zijn en veel mensen willen niet de volledige aanschafprijs betalen. Veel mensen downloaden dan gekraakte versies van zulke software via bepaalde download websites. Het is erg belangrijk om te weten dat je dit nooit moet doen, want cybercriminelen verstoppen vaak allerlei virussen in de gekraakte programma’s. Het komt ook nog wel eens voor dat antivirusscanners de virussen niet detecteren, want cybercriminelen versleutelen vaak de broncode van zulke gekraakte programma’s. Je kunt daarom het beste gewoon de volledige aanschafprijs betalen, want je hebt dan toegang tot updates, maar ook krijg je support. 

Kies voor ouderlijk toezicht 

Als je jongere kinderen in huis hebt, dan is de kans groot dat je kinderen een mobiele telefoon of een computer bezitten. Kinderen worden makkelijker het slachtoffer van cybercriminelen, want ze kunnen risico’s moeilijker inschatten en denken vaak ook dat het internet vrij veilig is. Dat is het niet, want je kunt erg makkelijk het slachtoffer worden van cybercrime. Het is daarom erg verstandig om ouderlijk toezicht op de mobiele telefoons en computers van je kinderen te installeren. Je kunt dan eenvoudig in de gaten houden wat je kinderen aan het doen zijn, maar ook kun je bepaalde websites blokkeren. Ook als cybercriminelen je kinderen in het vizier hebben krijg je daar een melding van.